Parohia Şendreni în haină de sărbătoare

Viața parohiei Iunie 30, 2016

Pe 29 iunie, în fiecare an, la Parohia Şendreni din Protopopiatul Hârlău este zi de bucurie duhovnicească întrucât sunt serbaţi sfinţii ocrotitori ai bisericii şi ai întregii comunităţi de aici, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Anul acesta sărbătoarea a debutat în seara zilei de 28 iunie cu oficierea slujbei  Vecerniei unite cu Litia. De dimineaţă au urmat Utrenia, Acatistul şi Dumnezeiasca Liturghie, la care au participat alături de părintele paroh Petru Ceobanu, trei preoţi oaspeţi, P. Cuv. Protos. Isidor Bucătaru- stareţul Mănăstirii Balş, P. C. Pr. Petru Balabasciuc şi P. C. Pr. Gheorghe Creuco de la Parohia Păltiniş, de lângă Vatra Dornei.

A adus un plus de simţire duhovnicească, grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava, prezent pentru a treia oară la hram.

Pe lângă credincioşii din parohie, au venit şi alţi oaspeţi dragi din Bucovina, vechi prieteni din localităţile Straja şi Brodina.

Ca o încununare a acestor momente înălţătoare a fost vizita, din după- amiaza zilei de 29 iunie, a Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Preasfinţia Sa a binecuvântat şi sfinţit lucrările administrative efectuate aici în ultimii ani, şi anume, casa socială şi casa parohială. În cuvântul ţinut cu acest prilej, P. S. Calinic a subliniat că „acolo unde preotul vrea, unde familia lui vrea, se pot face lucruri frumoase, chiar dacă asta ar presupune sacrificii mari. Toate acestea ne înveşnicesc, ne aduc mai aproape de mântuire”. Apoi, a rostit câteva rugăciuni de dezlegare a tuturor păcatelor, pentru sănătate şi pentru diferite trebuinţe. La acest eveniment frumos din viaţa parohiei, a fost prezent un sobor de preoţi condus de P. C. Pr. Nicolae Crăciun- protopop de Hârlău.

Cei care s-au distins, prin contribuţie şi jertfelnicie, la ridicarea şi înfrumuseţarea acestor edificii eclesiastice, au fost evidenţiaţi prin acordarea distincţiilor de vrednicie, iar preotului paroh i s-a oferit Crucea Sf. Ier. Dosoftei, „pentru merite deosebite în păstrarea credinţei şi promovarea culturii creştine”.

Bucuria a fost întregită de prezenţa a numeroşi  credincioşi din parohie şi din împrejurimi, precum şi a multor copii, care au sporit entuziasmul şi voioşia acestei minunate sărbători.

Prezenţa Presfinţitului Părinte Calinic în Parohia Şendreni va rămâne înscrisă multă vreme în inimile credincioşilor din această parte a Moldovei.

Prezb. Gabriela Ceobanu